Σελίδες

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

Σχετικά μικρό αλλά επικίνδυνο το δημόσιο χρέος της Ελλάδας



πηγή TVXS

Σε 60 τρις δολάρια υπολογίζεται το παγκόσμιο δημόσιο χρέος, με τις ΗΠΑ να κρατούν το μεγαλύτερο ποσοστό του με 29,05% και την μικρή Ελλάδα να κατέχει ένα ποσοστό της τάξης του 0,71%. Παρολ’αυτά το ελληνικό δημόσιο χρέος χαρακτηρίζεται ως το δεύτερο πιο επενδυτικά επικίνδυνο σε παγκόσμια κλίμακα, μετά από αυτό της Βενεζουέλας.

Όπως φαίνεται στο γράφημα της ιστοσελίδας Visual Capitalist, η οποία αποτυπώνει σε infographics τα φλέγοντα οικονομικά ζητήματα της ειδησεογραφίας, το μεγαλύτερο χρέος των σχεδόν 60 τρισεκατομμυρίων, κατέχουν οι ΗΠΑ με ποσοστό που αγγίζει το 29.05% του γενικού συνόλου. Δεύτερη είναι η Ιαπωνία που το ποσοστό της να αγγίζει σχεδόν το 20% ενώ στη τρίτη θέση με 6,25% είναι η Κίνα. Μεγάλο είναι το πρόβλημα στην Ευρώπη όπως αποτυπώνεται στο γράφημα, καθώς 7 από τις 15 χώρες με το μεγαλύτερο χρέος προέρχονται από τη Γηραιά Ήπειρο.

Όπως επισημαίνει η ιστοσελίδα τα στοιχεία προέρχονται από το ΔΝΤ και αποτυπώνουν το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ. Το ποσοστό αυτό δεν περιλαμβάνει τα νοικοκυριά ή το εταιρικό χρέος.

Δείτε το γράφημα:


$60 Trillion of World Debt in One Visualization

Την ίδια στιγμή, η Bank of America έχει διαμορφώσει έναν Παγκόσμιο Άτλαντα σε ένα ενεργό πολύχρωμο γράφημα που καταγράφει τις χώρες με το πιο ριψοκίνδυνο όγκο δημόσιου χρέους. Η Ελλάδα είναι «hot spot» στον χάρτη αυτό, καθώς βρίσκεται στη δεύτερη θέση κινδύνου μετά την Βενεζουέλα, με την Ουκρανία, το Πακιστάν και την Αίγυπτο να ακολουθούν. Τελευταίες στην κατάταξη επικινδυνότητας η Γερμανία, η Ελβετία, η Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ.

Ο χάρτης χρησιμοποιεί τις τιμές παραγώγων χρηματοοικονομικών προϊόντων που κυκλοφορούν στις διεθνείς αγορές, όπως τα ασφάλιστρα κινδύνου (credit-default swaps – CDS) τα οποία θεωρούνταν όπλο στη φαρέτρα αρκετών κερδοσκόπων, τα οποία πληρώνουν σε περίπτωση αδυναμίας αποπληρωμής του χρέους.

Δείτε το γράφημα

:


CDS map

Τα στοιχεία σε κάθε περίπτωση καταδεικνύουν αυτό που η ελληνική πλευρά έχει τονίσει κατά τη μαραθώνια πορεία των διαπραγματεύσεων: ότι δηλαδή παρά τη συμφωνία ο κόκκινος συναγερμός για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους «χτυπάει» και η πλευρά των πιστωτών θα πρέπει σύντομα να τον ακούσει.


C-News gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου