Σελίδες

Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

Ένα νέο είδος γεννιέται: Λύκος, κογιότ και σκύλος σε ένα!


Ένα νέο ζώο, διασταύρωση λύκου, κογιότ και σκύλου, παρατηρείται στο ανατολικό τμήμα της Βόρειας Αμερικής. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το coywolf, όπως το ονομάζουν κάποιοι, εξελίχθηκε τον τελευταίο έναν ή δύο αιώνες, ως αποτέλεσμα της μείωσης του πληθυσμού των λύκων, οι οποίοι αναζήτησαν συντρόφους για ζευγάρωμα ανάμεσα στα κογιότ και τους σκύλους.

Η αποψίλωση των δασών έβγαλε τους λύκους από τα καταφύγιά τους και τους έστειλαν στις πεδιάδες, όπου συνάντησαν τα κογιότ. Στην εικόνα μπήκαν και οι σκύλοι, όταν έφτασαν στις νέες καλλιεργήσιμες περιοχές οι άνθρωποι με τα τσοπανόσκυλά τους.

Το coywolf ή ανατολικό κογιότ (μεγάλη φωτογραφία, πάνω), όπως επίσης χαρακτηρίζεται, ζυγίζει περίπου 25 κιλά και είναι σημαντικά μεγαλύτερο από ένα κοινό κογιότ. Οι ισχυρότεροι μύες, τα μεγαλύτερα σαγόνια και τα πιο γρήγορα πόδια, κάνουν το coywolf ακόμα ικανότερο στο κυνήγι, με αποτέλεσμα να μπορεί να κυνηγήσει μεγαλύτερα θηράματα όπως ένα ελάφι ή και έναν τάρανδο, όταν κυνηγά σε αγέλη.

Σύμφωνα με τον ερευνητή από το North Carolina State University, Ronald Keys, όπως σημειώνεται στον Economist, το coywolf είναι ένα παράδειγμα απόγονου διαφορετικών ειδών που είναι ικανότερο στην προσαρμογή στο περιβάλλον του από τους προγόνους του. 
Τα κογιότ δεν αρέσκονται στο κυνήγι στο δάσος, οι λύκοι τα προτιμούν από τις πεδιάδες. 

Τα coywolves είναι το ίδιο ικανοί κυνηγοί και στα δύο μέρη, λέει ο Keys.

Ένα κοινό κογιότ

Μάλιστα, οι επιρροές από τους προγόνους του coywolf είναι εμφανείς ακόμα και στη φωνή του. Όπως αναφέρει ο Keys, οι κραυγές του coywolf στο πρώτο μέρος μοιάζουν με εκείνες του λύκου, και στη συνέχεια μετατρέπονται σε έναν υψηλότερο τόνο που μοιάζει με εκείνον στις κραυγές των κογιότ.

Ο ερευνητής από το Pepperdine University στην Καλιφόρνια, Javier Monzon, μελέτησε τη γενετική σύσταση 437 ζώων του νέου είδους (δεν έχει, πάντως, ακόμα αναγνωριστεί ως τέτοιο), που βρίσκονταν σε δέκα βορειοανατολικές πολιτείες στην Αμερική και στο Οντάριο, και βρήκε πως το κυρίαρχο ζώο στο DNA του Coywolf είναι το κογιότ, ενώ το ένα δέκατο είναι σκύλος και το ένα τέταρτο λύκος.


Οι λύκοι αναζήτησαν συντρόφους για ζευγάρωμα έξω από το είδος τους, όταν μειώθηκαν οι πληθυσμοί τους και βγήκαν από τα δάση

Το νέο ζώο έχει απλωθεί στις περιοχές της βορειο-ανατολικής Αμερικής συν αστικές περιοχές, όπως η Βοστόνη, η Ουάσινγκτον και η Νέα Υόρκη. Μερικοί ερευνητές εκτιμούν πως η προσαρμοστικότητα αυτών των ζώων στις πόλεις οφείλεται στο γενετικό υλικό των σκύλων που φέρουν, κάτι που τα κάνει πιο ανεκτικά στους ανθρώπους και στον θόρυβο.

Τα Coywolves τρώνε κολοκύθες, καρπούζια, και άλλα κηπευτικά φρούτα και λαχανικά. Επίσης τρώνε τρωκτικά και μικρότερα θηλαστικά, ενώ μπορούν ακόμη να φάνε και σκίουρους και γάτες. Επιπλέον, έχουν προσαρμοστεί στη ζωή στο σκοτάδι.


Το νέο ζώο είναι κατά ένα δέκατο σκύλος. Στη φωτογραφία ένας σκύλος Shiloh Shepherd

Αν και τα Coywolves δεν έχουν αναγνωριστεί ακόμη ως νέο είδος, o Jonathan Way από την αμερικάνικη Εθνική Υπηρεσία Πάρκων είναι ένας από αρκετούς ειδικούς που υποστηρίζουν ότι η αναγνώριση πρέπει να γίνει. Πρόκειται, μάλιστα, να δημοσιεύσει σύντομα μελέτ, στην οποία προτείνει ότι οι μορφολογικές και οι γενετικές ιδιαιτερότητες αυτού του ζώου, το καθιστούν νέο είδος.

Ωστόσο, άλλοι διαφωνούν, στηριζόμενοι στο γεγονός ότι, κατά κανόνα, ένα είδος για να αναγνωριστεί δεν πρέπει να ζευγαρώνει με άλλα είδη. Τα coywolves ζευγαρώνουν μεταξύ τους, με σκύλους, λύκους και κογιότ. Η πλευρά του Way αντιλέγει ότι αυτή η λεπτομέρεια δεν στέκει, καθώς αν τη δεχτούμε ως κριτήριο, οι λύκοι και τα κογιότ που ζευγαρώνουν μεταξύ τους, δεν θα θεωρούνταν διαφορετικά είδη.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό το ζώο δείχνει ότι η εξέλιξη είναι μία πολύ περίπλοκη διαδικασία. Ο Ronald Keys λέει, χαρακτηριστικά: "Το coywolf είναι μια καταπληκτική σύγχρονη ιστορία της εξέλιξης που συμβαίνει κάτω από τη μύτη μας".

Πηγή

C-News.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου